Kommunpolitisk debatt

På förekommen anledning

handskakning
Självklart ska vi hälsa på varandra, men vi behöver inte alltid ta i hand. Och vi får välja vem vi vill hälsa på och vem vi vill avstå att ha något att göra med.

Så har man än en gång fått väljarnas förtroende att ingå i Tomelilla kommuns högsta beslutande organ kommunfullmäktige, denna gång som ersättare. På det första mötet den 27 oktober påmindes jag om den konstiga – och i dessa förkylningstider mycket ohygieniska – traditionen att alla ledamöter och ersättare innan mötet går runt och handhälsar på alla andra. Det innebar att vid detta första möte ett 60-tal ledamöter och ersättare skulle gå runt och skaka hand med ett 60-tal ledamöter och ersättare. Det blir en bra bit över 3500 handhälsningar. Om varje handslag tar en halv sekund handlar det om en halvtimmes handskakningar! Den tiden går att använda till bättre saker! Och hälsa på varandra kan man göra utan att byta bakterier.

Visserligen finns det några som liksom jag inte gör detta, utan bara intar sin plats och hälsar på dem som kommer fram – man vill ju inte vara ohövlig på det sättet. Dock hälsar jag inte ens på alla som kommer fram – jag hälsar exempelvis inte på sverigedemokraten Jerker Ottosson. Det beror inte på att jag tycker illa om honom, jag känner honom inte, utan på att han företräder en fascistisk och rasistisk politik som i närtid har rötterna i nazismen. Det betyder att jag inte hälsar på någon som företräder SD. Problemet är att jag inte känner igen alla som tillhör det partiet, så ibland hälsar jag av misstag på en av dem, men med tiden hoppas jag att jag lär mig vem som är vem så att ingen tar illa upp för att jag hälsar på några och inte alla.

Nu tror jag inte att alla sverigedemokrater är rasister eller har Hitler eller Mussolini som förebild. Det finns nog de som ser en massa bra i partiet, men som inte riktigt har satt sig in i de ideologier partiet, inofficiellt och även officiellt, bekänner sig till. Till dem vill jag säga: Läs på och byt parti.

Figge Bergquist
Medlemsansvarig

Kopiera länk