Kommunpolitisk debatt

V vill ha meddelarfrihet för alla i kommunala uppdrag

Motion till kommunfullmäktige i Tomelilla angående meddelarfrihet för anställda i entreprenader och underentreprenader

Anställda i all offentlig verksamhet har enligt lag meddelarfrihet.  Det betyder att all personal kan berätta om missförhållanden på sin arbetsplats till exempelvis media, utan att riskera att någon på arbetsplatsen får veta vem uppgiftslämnaren är.  Det är inte tillåtet att försöka ta reda på vem som fört fram kritiken.

Denna rätt har inte anställda på privata företag, om man inte skrivit in den i till exempel anställningshandlingarna eller i företagets policy.

Detta kan betyda att människor inte vågar berätta om t ex dålig eller riskfylld arbetsmiljö, trakasserier, lönedumpning eller i välfärdsföretag misskötsel av vårdtagare, av rädsla för att råka illa ut.  Eftersom allt fler anställningar numera är tillfälliga och osäkra är risken att förlora jobbet stor, om man kritiserar sin arbetsplats.

Eftersom Tomelilla kommun lägger ut allt mer av sin verksamhet på entreprenad, kommer fler och fler av de anställda inom t ex byggnation, vård och välfärd arbeta utan möjlighet att påtala missförhållanden på arbetsplatsen.

I Malmö har man sedan länge skrivit in meddelarfrihet för de anställda i upphandlingsunderlagen till entreprenaderna.  Detta är prövat och godkänt.

Med stöd av ovanstående föreslår vi

Att  Tomelilla kommun i varje ny upphandling skriver in meddelarfrihet för personalen i entreprenader och underentreprenader i upphandlingsunderlagen

Tomelilla den 18 febr 2014

Vänsterpartiet

Ida Abrahamsson                               Britta Berg                             Figge Bergquist

Kopiera länk