Kommunpolitisk debatt

V protesterar mot orättvis beredning

Protokollsanteckning till beslut i ärende nr 10 på kommunstyrelsens möte den 7 aug 2013: Särskild beredning för organisations- och arvodesfrågor.

Om jag varit ordinarie ledamot på mötet skulle jag ha yrkat bifall till KSAU:s förslag, som följde med KS-handlingarna, att en beredningsgrupp skulle utses och bestå av en ledamot från varje fullmäktigeparti.  Denna grupp skulle bereda organisations- och arvodesfrågor i Tomelilla kommun och lämna förslag inför kommande mandatperiod.

Tyvärr beslutade inte kommunstyrelsen enligt KSAU:s förslag, utan beslutet blev att beredningsgruppen skulle utses parlamentariskt, dvs bestå av fem ledamöter från majoriteten och två från oppositionen och att representanter från de övriga partierna ska adjungeras till beredningen.

Detta innebär en övervikt för de två största partierna, två ledamöter skulle föra sex partiers talan och fyra partier skulle inte kunna delta i förslag och beslut.

Eftersom KSAU:s förslag innebar att alla partier har en fullvärdig representant i gruppen, kan alla synpunkter ges ungefär samma tyngd.  Det finns inget skäl att de större partierna ska ha fler ledamöter i en beredning – man har ju sin partigrupp att diskutera med och informera om arbetet.  Det gäller både de stora och små partierna.  Och även ett litet partis representant kan komma med lika kloka förslag som de stora partiernas.

Dessutom arbetar oftast en liten grupp med likvärdiga medlemmar mera effektivt och smidigt än en större, som dessutom har ledamöter av olika dignitet.

Om jag hade varit ordinarie på mötet hade jag reserverat mig mot beslutet.

Tomelilla den 7 augusti 2013

Britta Berg, Vänsterpartiet

Kopiera länk