Kommunpolitisk debatt

Reservation mot förnyat vårdavtal

Reservation till beslutet i ärende nr 5 på Vård- och omsorgsnämndens möte den 15 mars 2012

Jag protesterar mot vård- och omsorgnämndens beslut att förnya avtalet med
Förenade Care.

Vi tomelillabor – också gamla och omsorgsbehövande – betalar skatt för att kommunen ska använda pengarna till bland annat en god vård och omsorg, när vi och våra anhöriga behöver den.

Ett argument för att förnya avtalet är att det är billigt för kommunen.

Hur kan då ett privat bolag som bara har ett mål – att tjäna pengar och leverera vinst till sina aktieägare – utföra vård och omsorg billigare än kommunen?  I vården finns det två sätt att minska kostnaderna.  Det första är att minska personalkostnaderna och det andra att minska utgifterna för material och kringkostnader som social samvaro, kultur, förströelse, utflykter osv.

Minska personalkostnaderna kan man göra på tre sätt:  Lägre löner och/eller minskning av antalet anställda och/eller försämring av personalens anställningstrygghet och arbetsmiljö.  Resultat blir kortare tid till vården och omsorgen och högre stress i arbetet.

Minskning av material och kringkostnader drabbar direkt brukarna.  Vi har hört förfärliga berättelser om hur människor har behandlats.  Och även om sånt inte förekommer i Tomelilla, är det livskvaliten hos de vårdade som drabbas.

Jag är säker på att tomelillaborna vill att den del av deras skattepengar som avsatts till vård och omsorg till sista öret används till detta och inte till vinster i privat bolag!

Tomelilla den 19 mars 2012

Mona Nihlén, Vänsterpartiet

Kopiera länk