artikel

Återanställ städerskorna!

Gör det enda rätta och ta tillbaka lokalvården i egen regi!

Den senaste tiden har vi kunnat läsa i Ystads Allehanda om skandalbolaget Allianceplus. Efter att företaget misskött sitt uppdrag att sköta lokalvården har kommunen nu brutit avtalet med dem i förtid, något mycket ovanligt. Det förde med sig att de anställda lokalvårdarna sades upp från sin anställning med 48 timmars varsel. Uppsägningen skedde via SMS! Det säger ganska mycket om hur seriöst det bolaget är.

Så gott som alla nu uppsagda lokalvårdare var tidigare anställda i kommunen, men tvingades över i det privata bolaget när lokalvården privatiserades. Nu när man ser hur illa det fungerar är det enda rätta beslutet – och det enda anständiga! – att återanställa sin tidigare personal och ta tillbaka lokalvården i egen regi.

Det blågröna minoritetsstyret, med Leif Sandberg i spetsen, kallar de avskedade städerskorna ”elva missnöjda personer”, och tycker de ska starta bolag och lämna anbud på städningen, som kommer att upphandlas externt igen. Detta är nonchalant och cyniskt, och visar på en människosyn som vi inte vill se.

Vi kräver att lokalvården återgår i egen regi, och att de avskedade lokalvårdarna återanställs av sin tidigare arbetsgivare – kommunen! Och när man ändå håller på kan man lika gärna avveckla de övriga skandalbolagen – Frösunda, Vardaga och Förenade Care – som alla lever gott på våra skattepengar.

Skattefinansierad välfärdsverksamhet ska bedrivas i offentlig regi, och inte av vinstintresse!

Kopiera länk