Kommunpolitisk debatt

S och V med gemensam motion om rätt till heltid

Samarbetspartierna S och V har lämnat in en motion om att omfördela tjänsterna så, att sysselsättningsgraden för alla tjänster huvudsakligen är heltid även inom Vård och Omsorg.

Motion
Till kommunfullmäktige i Tornelilla

Angående sysselsättningsgrad och övertid/mertid
Av årsredovisningen för 2014 framgår att kvinnor inom Vård och Omsorg önskar högre sysselsättningsgrad (sidan 20). De vill alltså utöka sin deltidsanställning, kanske till heltid.
Samtidigt kan man på sidan 23 läsa att personalens övertid och mertid motsvarar B heltidstjänster.
Detta anser vi måste kunna rättas till. Allra helst som en stor andel av övertiden/mertiden utförs av Vård och Omsorgs personal.
En stor anledning till att personal arbetar övertid och mertid är sannolikt en önskan att kunna försörja sig, det kan man inte på ett deltidsarbete.
Enligt vår mening är det helt galet att en del av personalen arbetar ofrivillig deltid, medan en annan del arbetar betydlig mer än deras heltider kräver. Dessutom är övertid och mertid mycket dyrare än att ha heltidsanställd personal som utför arbetet.
Vänsterpartiet och Socialdemokraterna föreslår därför
• Att en utredning görs för att hitta ett sätt att omfördela tjänsterna så, att sysselsättningsgraden för alla tjänster huvudsakligen är heltid även inom Vård och Omsorg. Möjlighet att arbeta del av heltidstjänst ska finnas.

 

Tomelilla 2015-05-19

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Tomelilla

Kopiera länk